op-maat-apeldoorn-aanbod-algemeen-v1

Op Maat psychologisch advies en begeleiding richt zich op kinderen, jongeren en hun ouders. Op Maat helpt u bij een optimale ontwikkeling van uw kind. Dat kan met psychologisch onderzoek, behandeling of ouderbegeleiding.

Enkele voorbeelden

Een moeder meldt haar kind aan: “Mijn zoon kan geen seconde stilzitten en is erg druk. Heeft hij ADHD? Zo ja, hoe kan hij dan het beste geholpen worden?”

Op Maat kan de diagnose ADHD stellen door gesprekken met de ouders, overleg met de school en observatie van het kind. Daarna wordt, samen met ouders en kind, besproken welke hulp nodig is. De ouders kunnen uitleg krijgen over wat ADHD is en wat dit betekent voor hun gezin en de opvoeding.

Voor sommige kinderen is een individuele begeleiding zinvol. Soms zijn medicijnen nodig, zodat het kind zich beter kan concentreren.

Een vader belt: “Mijn dochter van negen jaar heeft een vorm van autisme en kan moeilijk contact maken. Kan zij begeleid worden?”

Op Maat biedt een socialevaardigheidstraining aan, speciaal voor kinderen met een autismespectrumstoornis. Tijdens de training wordt nauw samengewerkt met de ouders en de school. De ouders leren hoe zij hun dochter kunnen helpen. Ook haar broer, die last heeft van het gedrag van zijn zusje, kan begeleiding krijgen.

Op advies van de school zoeken ouders hulp voor hun zevenjarige dochter. Ze is angstig, onzeker en huilt snel. De ouders vertellen dat de problemen zijn begonnen, toen ze getuige was van een auto-ongeluk, waarbij haar tante zwaar gewond raakte.

Op Maat kan het meisje helpen de traumatische gebeurtenis te verwerken. Dit gebeurt met behulp van EMDR. Vaak zijn twee of drie gesprekken voldoende. Soms vormt EMDR een onderdeel van een uitgebreidere behandeling.